Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΗΡΟΥ ΗΜΕΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ/ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

       Εν όψει της 6ης Μαρτίου Σχολικής Ημέρας Ενάντια στην Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμό οι μαθητές των Γ’ & Δ’ τάξεων του Δημ, Σχολείου Καλλίθηρου με τη δασκάλα τους κ. Ελένη Ναούμη-Γαλάνη, συμμετείχαν στην εκστρατεία «Μίλα Τώρα» που πραγματοποιείται για 9η συνεχή χρονιά από το «Χαμόγελο του Παιδιού», στο πλαίσιο  θεσμοθετημένης συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και μέσα από το εγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής με τίτλο «ΓΙΝΟΜΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ-ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΟΥ» :Δείτε τη συμμετοχή μας κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο: https://www.milatora.gr/post/το-δς-καλλιθηρου-καρδιτσας-ενάντια-στο-bullying-μίλα-τώρα


Οι μαθητές της Στ΄τάξης με την καθοδήγηση της δασκάλας τους κ. Παπακώστα Αγορής δημιούργησαν κολάζ/αφίσα και συνεργατικό ποίημα. Οι μαθητές αφού συζήτησαν για την ανάγκη όλων των ανθρώπων να ζουν ειρηνικά  κάνοντας αναφορά στον πόλεμο που ξέσπασε στη «γειτονιά» μας,  εκφράστηκαν ενάντια στη Σχολική και κάθε μορφής Βία, κατασκεύασαν τις αφίσες/κολάζ, και δουλεύοντας συνεργατικά σε ομάδες δημιούργησαν ποίημα διατυπώνοντας τη γνώμη ότι η βία γεννά βία. Επικοινώνησαν έτσι τα δικά τους «μηνύματα», τονίζοντας ότι η βία δεν έχει χρώμα, φύλο, θρησκεία, καταγωγή και οι επιπτώσεις της είναι καταστροφικές για όλους τους ανθρώπους και όλη την ανθρωπότητα.


    Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας και μέσα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος συνεργασίας που υλοποιείται κατά το τρέχον σχολικό έτος με τίτλο: “Αποφεύγοντας τα Έμφυλα στερεότυπα/Erasing Gender Stereotypes»,οι μαθητές υλοποίησαν στην τάξη μία σειρά από δραστηριότητες (μπορείτε να δείτε τις δραστηριότητες στο ηλεκτρονικό μας βιβλίο:https://www.calameo.com/books/00697886853e51642c377?authid=Fh0V5fuMhiYa).  

  Αναζήτησαν στο Διαδίκτυο πληροφορίες για την προσφορά  των γυναικών στην Επιστήμη και στην Τέχνη. Δημιούργησαν λεύκωμα-παρουσίαση με τα ευρήματά τους (δείτε την παρουσίαση στον σύνδεσμο:https://docs.google.com/presentation/d/1BFmw73cK4cSHYk5VeNqYYY_QM6bTgVaxueNPxVDlTk/edit?usp=sharing) . 

Επίλεξαν σε συνεργασία με την Ε΄ τάξη του 2ου  Δ.Σ Λειβαδιάς, να συνομιλήσουν μέσω τηλεσυνάντησης με την Καρδιτσιώτισσα Μαέστρο των Χορωδιών του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και του Συνόλου «Voci contra Tempo» κ. Σοφία Γιολδάση η οποία με χαρά αποδέχθηκε την πρόσκληση.

Τα παιδιά πήραν συνέντευξη από την επιτυχημένη μαέστρο, θέτοντάς της ερωτήσεις όπως : «Ποιες είναι οι δυσκολίες που βιώσατε ως γυναίκα στο χώρο της χορωδιακής μουσικής; Ή «Πώς συνδυάζεται το ρόλο της μητέρας με αυτό της μαέστρου χορωδιών»; «Ποια μουσική σας χαλαρώνει και ποια σας διασκεδάζει»; «Ποια η γνώμη σας για το «trap» ως μουσικό είδος»; Τα παιδιά έλαβαν όμορφα  εμπεριστατωμένες απαντήσεις νιώθοντας όμορφα και οικεία ενώ συνειδητοποίησαν ότι η επιτυχημένη επαγγελματική ενασχόληση με τις Τέχνες, προϋποθέτει ευγένεια και σεβασμό στον Άνθρωπο. Οι μαθητές απόλαυσαν τη διαδικασία της συνέντευξης, ένιωσαν σαν… «ενεργοί δημοσιογράφοι», και συνειδητοποίησαν ότι η καριέρα και η επαγγελματική σταδιοδρομία δεν είναι προνόμια που αφορούν το φύλο αλλά τους  ανθρώπους που καταφέρνουν και  συνδυάζουν με επιτυχία την επαγγελματική με την οικογενειακή ζωή. Το συμπέρασμα της ημέρας όπως διατυπώθηκε από τους μαθητές, ήταν ότι ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ισότητα, δεν είναι απλά αξίες που θυμόμαστε στις Παγκόσμιες ημέρες, αλλά Αξιώματα και Στάσεις Ζωής που πρέπει να υιοθετούνται στην καθημερινότητά μας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου