Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Γνωριμία με τα επαγγέλματα και τη συντήρηση αρχαιοτήτων

 


   Στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας της Δ΄τάξης “Στα αρχαία χρόνια”, της διερεύνησης  και εμβάθυνσης του διδακτικού αντικειμένου, αλλά και με στόχο τη γνωριμία με τα επαγγέλματα, δόθηκε η ευκαιρία στους  μαθητές και  στις μαθήτριες των Γ΄ και Δ΄ τάξεων του σχολείου μας, να γνωρίσουν από κοντά μια συντηρήτρια αρχαιοτήτων, να θέσουν ερωτήσεις και να απαντηθούν απορίες που τους είχαν δημιουργηθεί  σχετικά με τα αρχαιολογικά ευρήματα.

 Με στόχο την εξωστρέφεια της Σχολικής Μονάδας και τη συνεργασία με τους γονείς των μαθητών, προσκλήθηκε η κ. Παρασκευή Σκορδά Μπέη συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης η οποία αποδέχθηκε την πρόσκληση με χαρά και συνομίλησε με τα παιδιά σχετικά με  τη σπουδαιότητα του επαγγέλματός της. Περιέγραψε με λεπτομέρειες τη διαδικασία που περνάει και το δρόμο που διανύει ένα αρχαιολογικό εύρημα, ώσπου να φτάσει από τον τόπο που ανακαλύφθηκε στις προθήκες των μουσείων.

  Η κ. Σκορδά εξήγησε  στους μαθητές τον τρόπο που εργάζεται ο συντηρητής αρχαιοτήτων, την ευαισθησία με την οποία προσεγγίζει ένα αρχαιολογικό εύρημα, την ακριβή έρευνα και καταγραφή του κάθε ευρήματος πριν τη συντήρησή του, την προστασία ώστε να επιβραδύνει τη φυσική του φθορά και την αισθητική του αποκατάσταση. Στη συνέχεια τους παρουσίασε τα εργαλεία και τα  χημικά υλικά που χρησιμοποιεί, τους περιέγραψε τον σχολαστικό  καθαρισμό των επιφανειών του ευρήματος, την ενίσχυση των φθαρμένων τμημάτων του, την ανάδειξη των χρωμάτων.

  Οι μαθητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, έκαναν ερωτήσεις και ενθουσιάστηκαν από την όλη διαδικασία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου