Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

                                                       ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ
           ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ - ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ
     
     Στα πλαίσια της Πανελλήνιας Ημέρας για το Σχολικό Αθλητισμό , πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας δραστηριότητες που στηρίζονταν πάνω στο θεματικό άξονα “Ρατσισμός και Διαφορετικότητα , “όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι”.
     Οι εκπαιδευτικοί του Δημ. Σχολείου Καλλιθήρου χρησιμοποίησαν την εμπειρία τους μέσα στην τάξη και επέλεξαν δραστηριότητες που ταίριαζαν με τις ανάγκες των μαθητών.
     Προσπάθησαν να αποφύγουν τον κλασσικό μετωπικό τρόπο διδασκαλίας για να εντάξουν όσο
το δυνατόν περισσότερο, τους μαθητές στις δραστηριότητες.
     Προβλήθηκαν οι ταινίες “Ο άσπρος γλάρος και μαύρος κότσυφας” και “Η Μπουμπού και η Μπαμπαλού” των οποίων το θέμα ήταν σχετικό με τον παραπάνω άξονα.
     Στη συνέχεια οι μαθητές παίρνοντας ερεθίσματα από τις παραπάνω ταινίες ζωγράφισαν συνθήματα σε χαρτί του μέτρου , τα οποία αναρτήθηκαν στο χώρο του σχολείου.
     Στόχοι μας ήταν να αυξήσουμε τη γνώση και την κατανόηση των παιδιών στα θέματα διαφορετικοτητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων , να καλλιεργήσουν δεξιότητες επικοινωνίας , ενσυναίσθησης και κοινωνικής ευαισθησίας και να οδηγηθούν σε αλλαγή στάσεων και σε ανάληψη δράσης.
    Πιστεύουμε ότι στα ζητήματα διαφορετικότητας, έπρεπε να τονιστεί η σημασία του να φτάσει το παιδί στο σημείο να “μπει στη θέση του άλλου” , για να αναπτύξει ο μαθητής την ικανότητα να αισθανθεί το πρόβλημα του άλλου σαν δικό του.Οι εκπαιδευτικοί συνεργάστηκαν με την υπεύθυνη του σχολείου μας κ. Ναούμη Ελένη για μπορέσουν να επιτύχουν το στόχο και σιγά σιγά στη διάρκεια της χρονιάς , να γίνει αυτό ορατό στη συμπεριφορά των παιδιών μέσα και έξω από τη σχολική τάξη.
    Πάνω στο θεματικό άξονα του σχολικού αθλητισμού , πραγματοποιήθηκαν αθλοπαιδιές (παραδοσιακά παιχνίδια , καλαθοσφαίριση, ποδόσφαιρο, επιτραπέζια αντισφαίριση , αντιπτέριση , τένις , αγώνες στίβου ).Το πρόγραμμα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και στα αθλήματα συμμετείχαν και οι 67 μαθητές του σχολείου.
    Οι δραστηριότητες θα συνεχιστούν σ 'όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, γιατί γνωρίζουμε ότι μ'αυτό τον τρόπο θα αναπτυχθεί στους μαθητές το αίσθημα της δικαιοσύνης και της ισότητας αφού θα βελτιώσουμε τις σχέσεις τους μέσα στην τάξη – σχολείο – κοινωνία.

Η υπεύθυνη Πρόληψης Βίας
του Δημ. Σχολείου Καλλιθήρου
Ναούμη Ελένη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου